Mistä on kyse?

Terraario-oloissa elävien herppien valaistusasioihin perehtynyt Facebook-ryhmä Reptile Lighting (https://www.facebook.com/groups/384134861721116) on julkaissut kesäkuun alussa tutkimusprojektin (World UV Data Base Project), joka toteutetaan yksityisten harrastajien SolarMeter 6.5/6.5R UVI-mittareilla ympäri maailman.

Tutkimuksen tarkoituksena on mitata useita eri UVI-lukemia neljä kertaa vuodessa seitsemän päivän ajan maapallon eri sijainneista, ja mittaukset tehdään noin tunnin välein koko päivän ajalta suorassa auringonvalossa sekä varjossa. Ensimmäinen mittausajankohta sijoittuu kesäpäivänseisauksen ajalle pe 18.6.2021 – to 24.6.2021. Mittaustulokset julkaistaan Reptile Lighting-ryhmässä, ja tutkimuksesta mahdollisesti julkaistaan virallinen raportti myös muualle.

Koska SolarMeter UVI-mittareita on herppiharrastajien käytössä ympäri maailman, tutkimuksen tärkeimpänä tavoitteena on kerätä ja kehittää mittaustuloksista kaikkien harrastajien saatavilla oleva tietokanta, josta löytyisi mahdollisimman kattavasti UVI-lukemia maailmanlaajuisesti. Tietokantaan kirjattujen mittaustulosten avulla harrastajien olisi helppo tarkistaa harrastamansa lajin luonnollisen elinalueen UVI-arvot, jolloin terraario-olosuhteet voidaan luoda mahdollisimman luonnonmukaisiksi myös valaistuksen osalta.

Toisin sanoen mitä useampi UVI-mittarin omistava harrastaja osallistuu tähän kansainväliseen tutkimusprojektiin, sitä kattavammat tulokset saadaan, ja sitä suurempi hyöty projektista on kaikille herppiharrastajille. Jokaisella mittaustuloksella on siis merkitystä, joten mikäli omistat SolarMeter 6.5/6.5R -mittarin, haastamme osallistumaan projektiin!

Mitä tarkoittaa UVI?

UVI eli ultravioletti-indeksi on kansainvälinen standardimitta, jolla ilmaistaan auringon ultraviolettisäteilyn voimakkuutta, jotta ihmiset pystyvät suojautumaan sen haitoilta. UVI ei kuvaa koko ultraviolettisäteilyn määrää vaan UVA- ja UVB-säteilyjen sen aallonpituuden osan, joka tunkeutuu ihon eri kerroksiin ja esimerkiksi mahdollistaa D3-vitamiinituotannon.

Ultraviolettisäteily on suurina annoksina vaarallista ihmisille sekä eläimille; liiallinen ultraviolettisäteilylle altistuminen aiheuttaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä iho- ja silmävaurioita (mm. palovammoja, kaihia sekä geenimuutoksia). Myös liian vähäinen UV-säteilyn saanti aiheuttaa ongelmia UVB:ta D3-vitamiinituotantoon tarvitseville lajeille, sillä iholla tapahtuva D3-vitamiinisynteesi on välttämätöntä niin elimistön kalsium-aineenvaihdunnalle, kuin koko eläimen hyvinvoinnillekin. Eri lajit vaativat erilaiset UVI-lukemat riippuen lajin käyttäytymisestä (kaivautuva, kiipeilevä, paistatteleva jne.), aktiivisuusajasta (mihin vuorokaudenaikaan aktiivisimmillaan), levinneisyysalueesta (maanosa, alueen korkeus merenpinnasta jne.) ja elinympäristöstä (aavikko, sademetsä, aro jne.).

UVI-mittaria käyttämällä siis varmistetaan, että terraario-olosuhteissa elävä eläin saa sen hyvinvoinnin kannalta oikean määrän UV-säteilyä terraariossaan, mutta jotta lajin oikea UVI-arvo tiedetään, tulee UVI-mittauksia tehdä mahdollisimman laajasti myös sen luonnollisella elinalueella. Tätä varten World UV Data Base Project on luotu. Lisätietoa SolarMeter 6.5 UVI-mittarista löydät sivulta: Yhdistyksen SolarMeter 6.5 UVI-mittari vuokrauskäyttöön.


Projektin suomennetut mittausohjeet löydät täältä: https://usercontent.one/wp/www.herppi.fi/wp-content/uploads/2021/06/world-uv-recording-project-mittausohjeet-3.pdf?media=1697468323

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *