Mikä on SolarMeter 6.5 ja mihin sitä käytetään?

SolarMeter 6.5 on UVI-mittari eli ultravioletti-indeksiä mittaava laite, joka mittaa UV-säteilystä D3-vitamiinituotannon mahdollistavan aallonpituuden osan. Ultraviolettisäteily on suurina annoksina vaarallista ihmisille sekä myös eläimille; liiallinen ultraviolettisäteilylle altistuminen aiheuttaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä iho- ja silmävaurioita (palovammoja). Myös liian vähäinen UV-säteilyn saanti aiheuttaa ongelmia UVB:ta D3-vitamiinituotantoon tarvitseville lajeille, sillä iholla tapahtuva D3-vitamiinisynteesi on välttämätöntä niin elimistön kalsium-aineenvaihdunnalle, kuin koko eläimen hyvinvoinnillekin. Mittaria käyttämällä varmistat, että eläimesi saa sen hyvinvoinnin kannalta oikean määrän UV-säteilyä terraariossaan.

Eri lajit vaativat erilaiset UVI-lukemat riippuen lajin käyttäytymisestä (aktiivisuusaika luonnossa) sekä levinneisyysalueesta (aavikko, sademetsä, aro jne.).  Baines yms. (2010) ovat määritelleet asteikoin, Ferguson Zonen, jossa on neljä yleispätevää UVI-aluetta eri lajeille.

Nämä alueet ovat:

Käyttäytymistyyppi UVB-suositus Esimerkkilajeja
Alue 1
(Zone І)
hämäräaktiivinen tai varjossa viihtyvä, ajoittain lämpöön hakeutuva varjostaen
UVI 0–0.7
Harjasgekko Leopardigekko
Tokeegekko
Alueiden 1 ja 2 välillä Viljakäärme
Mattopyton
Alue 2
(Zone ІІ)
osittain/satunnaisesti auringossa paistatteleva ja lämpöään säätävä varjostaen
UVI 0–1.0
tai
lämmittelypaikalla
UVI 1.1–3.0 (maksimi)
Muurigekko
Gargoylegekko
TuliskinkkiKuningaspyton
Siankärsäkäärme
Alueiden 2 ja 3 välillä lämmittelypaikalla
UVI 1.1–3.0 (maksimi)
Sinikieliskinkki
Pantterikameleontti
Pannukakkukilpikonna
Alue 3
(Zone ІІІ)
suoraan tai osittain auringossa paistatteleva ja lämpöään säätävä lämmittelypaikalla UVI 2.9–7.4 (maksimi) Jemeninkameleontti
Nelivarvaskilpikonna
Kreikankilpikonna
Leopardikilpikonna
Alueiden 3 ja 4 välillä Parta-agama
Iguaani
Punakorvakilpikonna
Alue 4
(Zone ІV)
keskipäivän auringossa paistatteleva ja lämpöään säätävä lämmittelypaikalla
UVI 4.5–8.0 (maksimi)
Chuckwalla
Piikkihäntäagama
Sarvikuonoleguaani

Kattavamman lajilistan löydät täältä.

Olen aiemmin käyttänyt SolarMeter 6.2 UVB-mittaria, miten se eroaa SolarMeter 6.5 UVI-mittarista?

SolarMeter 6.2 on UVB-mittari eli se mittaa kokonaisuudessaan UVB-säteilyn (aallonpituudet 290-320nm) määrän mikrowatteina neliösenttimetriä kohden (µW/cm2). SolarMeter 6.2 ongelma on se, että UVB:n määrä mikrowattina neliösenttimetriä kohden ei ole UV-lampuissa vakio (toisin kuin luonnossa) vaan riippuvainen lampun spektristä ja valmistajasta. Tästä syystä nykytiedon mukaan SolarMeter 6.2 ei ole yksistään riittävä työkalu terraarioeläinten oikeanlaisen valaistuksen mittaamiseen.

Kuinka SolarMeter 6.5 käytetään?

SolarMeter 6.5 käyttäminen on todella helppoa; mittarissa on vain yksi ON/OFF nappi. Mittarin päässä oleva sensori osoitetaan UV-lamppua kohti ja samalla painetaan napista, jolloin mittari antaa näytölle UVI-lukeman.

Käyttöohjeet:

Käytä laitetta normaalissa huoneenlämmössä. Älä altista laitetta iskuille, kosteudelle tai pölylle. Tarvittaessa puhdista laite kuivalla, pehmeällä liinalla. Älä käytä puhdistusainetta.

SolarMeter 6.5 saat kätevästi vuokrattua käyttöösi yhdistyksemme verkkokaupasta.

Lähde:

Ferguson G.W., Brinker A.M., Gehrmann W.H., Bucklin S.E., Baines F.M., Mackin S.J. (2010) Voluntary exposure of some western-hemisphere snake and lizard species to ultraviolet-B radiation in the field: how much ultraviolet-B should a lizard or snake receive in captivity? Zoo Biology 29: 317–334.