EU:n lainsäädännön mukainen vieraslajilaki astui voimaan tämän vuoden alusta. Laki määrittelee listan eläimiä ja kasveja, jotka ovat kiellettyjä Suomessa. Tälle listalle kuuluu mm. yleisesti lemmikkinä pidetty punakorvakilpikonna.

Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta (1709/2015) ja siihen liittyvä unionin luettelo on astunut voimaan 3.8 2016. Laki pohjautuu EU:n vieraslajiasetukseen, jossa säädetään toimenpiteistä, joilla jäsenvaltiot pyrkivät estämään haitallisten vieraslajien tuonnin EU:n alueelle ja niiden leviämisen täällä.

Meille harrastajille, lemmikin omistajille ja eläinkaupan pitäjille tämä tarkoittaa sitä että listalla olevia lajeja, kuten esimerkiksi punakorvakilpikonnaa (Trachmys scripta), ei saa myydä tai maahantuoda.

Mikäli sinulla on lemmikkinä tällaisen lajin yksilö, joka on tullut kieltolistalle, saa eläimen pitää sen luonnolliseen kuolemaan saakka, kunhan sitä ei käytä kaupallisessa tarkoituksessa.Eläimen voi myös luovuttaa uuteen kotiin ilman vastiketta. Eläinsuojeluyhdistykset saavat lisäksi pyytää eläimen luovutuksen yhteydessä puhtaasti kustannuksia kattavan luovutusmaksun.

Näiden lajien lisäännyttäminen on ehdottomasti kielletty, sillä asetuksella pyritään siihen ettei uusia yksilöitä tule kieltoalueelle. Lajien myyminen ja kaupallisessa tarkoituksessa pitäminen on kiellettyä. Näiden lajien luontoon päästäminen ei ole sallittua ja eläinten asumusten tulee siksi olla ehdottoman pakovarmoja.

Tarkempaa tietoa Vieraslajiasetuksesta, säädökset ja lajilistat löydät Vieraslajit.fi-sivulta.

Hietasisilisko Lacerta agilis

800px-M_Zauneidechse1_Edit1

Vihersammakot Pelophylax

Rana_esculenta_on_Nymphaea_edit

Euroopan lehtisammakko Hyla arborea

800px-HylaArboreaCallingMale2.jpg

Vuoristokellosammakko Bombina variegata

800px-Gelbbauchunke1.jpg

Alppivesilisko Ichthyosaura alpestris

800px-Mesotriton_aplestris_side_view_chrischan.jpeg

Punakorvakilpikonna Trachmys scripta elegans

800px-Red_Eared_Slider_Image_001.jpg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *