Vuosi 2018 on ollut muutosten vuosi. Suomen Herppiharrastajat ry:n logo muuttui, kotisivut muuttuivat, Facebook-sivujen nimi muuttui Herppi.netistä Suomen Herppiharrastajat ry:ksi ja yli 15 vuotta käytössä ollut herppi.net-keskustelufoorumin oli tarkoitus kadota bittiavaruuteen vuoden loppuun mennessä. Pitkäaikaisen tiedon lähteen ja keskustelualueen kohtalo oli jo päätetty kesällä vuosikokouksessa yksimielisesti ja ajatuksena oli sulkea keskustelupalsta useamman vuoden erittäin vähäisen käytön vuoksi, mutta lokakuussa suunnitelmat kuitenkin muuttuivat.

Syy keskustelupalstan poistamiselle oli yksinkertaisesti käytön vähäisyys; 2000-luvun kulta-aikoina foorumille tuli satoja viestejä päivässä, mutta somen yleistymisen myötä määrä on romahtanut merkittävästi eikä nykyään välttämättä päivässä tule yhtäkään viestiä koko keskustelupalstalle. Lisäksi yksi syy varmasti foorumeiden kuolonkamppailuille on se, etteivät keskustelupalstat ole oikein mobiiliystävällisiä eli nykyiseen app-kulttuuriin sopivia.

Syksyn aikana kuitenkin virisi keskustelu aiemmin kotisivujamme ylläpitäneen Beyond Creativen Jaredin kanssa foorumin tulevaisuudesta ja Jaredin ehdotuksesta päätimme, että foorumin tietokanta siirretään uudelle alustalle TapaTalkiin, joka myös mahdollistaa foorumin käytön mobiili-appina. Herppi.netin foorumi tulee siis olemaan lähitulevaisuudessa jälleen harrastajien käytössä SHH ry:n ja Beyond Creativen yhteistyöllä.

Foorumin hiljaiselon sijaan keskustelualueen kauppatori on ollut melko aktiivisella käytöllä, joten yhdistys päätti vastata tähän kysyntään ja on luomassa uutta helppokäyttöistä myyntipalstaa kotisivuille. Myyntipalstan aukeamisesta tiedoitetaan erikseen yhdistyksen Facebook-sivuilla.

Myös kotisivut olivat siis uudistuksen alla ja uuden ilmeen lisäksi sivuille on vihdoinkin alettu keräämään päivitettyjä hoito-ohjeita yleisimmistä lemmikkinä pidettävistä matelijoista, sammakkoeläimistä ja selkärangattomista. Kun matelijaharrastus laajenee ja eläimistä opitaan koko ajan lisää, myös niitä koskevat hoito-ohjeet päivittyvät nopeaa tahtia, joten 2000-luvun alkupuolella tehdyt hoito-ohjeet ovat auttamattomasti vanhentuneita.  Haluamme siis tarjota harrastajille päivitettyä tietoa suomen kielellä. Ehdotuksia listasta puuttuvien lajien hoito-ohjeista voi tarjota julkaistavaksi sähköpostilla shh(at)herppi.net.

Internetissä tapahtuneiden muutosten lisäksi pieniä uudistuksia tapahtui myös yhdistyksen ytimessä. Näinä aikoina kun uuteen eläinsuojelulakiin on kaavailtu positiivilistaa eksoottisista eläimistä, on yhdistyksen aktiivisuus ja asiantuntijuus ensisijaisen tärkeää. Sen vuoksi olemme erittäin iloisia, että saimme hallitukseen mukaan pitkän linjan ”myrkkyharrastajan”* Christian Moisanderin. Christian valittiin samalla yhdistyksen myrkkyvastaavaksi*, eli hän edustaa yhdistyksessämme myrkyllisten eläinten vastuullista harrastamista ja on tarvittaessa käytettävissä ongelmatilanteissa.

Ja viime vuosien tapaan, tänäkin vuonna Suomen Herppiharrastajat ry on ollut näkyvästi esille erilaisilla messuilla ympäri Suomen. Huhtikuussa yhdistys edusti Helsingin Eläinystäväni-messuilla, syyskuun alussa taas oli vuorossa ihan uudet Lemmikki Tampere 18 – messut ja syyskuun loppupuolella järjestettiin jälleen Hyvinkäällä Suomen tällä hetkellä ainoat matelijamessut. Jotta messuilut sujuisivat mahdollisimman jouhevasti jatkossakin, niin tänä vuonna päätimme perustaa yhdistykselle oman messutiimin, jota vetää yhdistyksen varapuheenjohtaja Mirva Vuotovesi. Messutiimin tarkoituksena on vastata yhdistyksen messuosastoista eri tapahtumissa, sekä hoitaa yhdistyksen myyntituotteita. Tämän vuoden näyttöjen perusteella voidaan todeta, että messutiimille todellakin oli tarvetta ja tiimi toimi loistavasti!

Paljon on siis tapahtunut, mutta töitäkin saa vielä tehdä, etenkin yhteiskunnallisten vaikuttamisen lomassa. Mutta näistä lisää aikanaan.

Marjo Suvanto
puheenjohtaja, Suomen Herppiharrastajat ry

*Myrkky-sanaa käytetään kuvaamaan myrkyllisiä eläimiä, kuten myrkkykäärmeitä, skorpioneja ja tarantulia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *