Kesä on oivaa aikaa kerätä ravinteikkaita kasveja maakilpikonnien ravinnoksi suoraan luonnosta tai omalta pihamaalta. Olemme koonneet yhteen listaan maakilpikonnille (ja muille kasvissyöjille) sopivia luonnon ja puutarhan kasveja.

Mistä kasveja kannattaa kerätä?

Kasveja ei kannata kerätä isojen teiden varsilta, eikä rautatieiden varsilta tai sellaisista paikoista, joissa rikkakasveja yleisesti myrkytetään. Myrkyt ja raskasmetallit kertyvät maaperään ja kasvit saattavat kerätä niitä itseensä kasvaessaan. Vältä myös alueita, joissa käytetään kyllästettyä puuta.

Jos ostat syötäväksi kelpaavia kasveja kukkakaupasta tai puutarhamyymälöistä, valitse mielellään vain kasveja, jotka ovat kasvatettu syöntitarkoitukseen. Koristekukkien kasvatuksessa käytetään usein torjunta-aineita. (http://lautasella.blogspot.fi/2013/03/villiyrtit-ja-kasvit-talteen.html)

Kasvien säilöminen

Kasveja voi myös säilöä myös talven varalle kuivattamalla niitä. Säilöttävät kasvit kannattaa kerätä kuivalla säällä eikä niitä tarvitse puhdistaa tai huuhdella. Kasvit kuivuvat muutamassa päivässä levitettyinä ohuiksi kerroksiksi esimerkiksi talous- tai leivinpaperin päällä tai sidottuna narulla nipuiksi ja ripustamalla ne roikkumaan ylösalaisin. Kuivumista voi nopeuttaa käyttämällä kasvikuivuria tai kuvattamalla uunissa tai (kuivassa) saunassa max. 50 asteen lämpötilassa. Kuivatetut kasvit kannattaa säilyttää hyvin ilmastoiduissa pusseissa tai purkeissa. Varmista, että kasvit ovat todella kuivia ennen pakkaamista! Kuivan kasvin tunnistaa siitä, että se on kylmä, rapea ja murtuu helposti. (http://lautasella.blogspot.fi/2013/03/villiyrtit-ja-kasvit-talteen.html)

Maakilpikonnalle syötäväksi kelpaavia kasveja

Listaa päivitetty 12.7.2018. Niittyleinikki siirretty haitallisten kasvien listaan.

Kuvalinkit: Luontoportti- Suomen luontoa ja lajistoaPinkka, lajituntemmuksen oppimisympäristö ja Laji.fi – Suomen lajitietokeskus

Huomioithan myös, että osa kasveistamme on uhanalaisia! Lisätietoa lajien uhanalaisuudesta löydät Suomen Ympäristökeskuksen sivuilta.

Listan ovat alunperin kasanneet foorumilla käyttäjät tuulia, Wiola, try-out, tonikin ja Säre. Päivitetty kesäkuussa 2015.

Keskustelua aiheesta foorumilla: http://keskustelu.herppi.net/topic/9307-kilpikonnalle-ruuaksi-sopivat-kasvit-ja-kukat/

Maakilpikonnalle mahdollisesti haitallisia/myrkyllisiä kasveja

Älä syötä näitä kilpikonnallesi!