Kesä on avattu!

Ovien avautuessa parvekkeille ja terasseille terraarioiden pakovarmuuden tärkeys korostuu entisestään; valon määrä ja huoneiden kohoava yleislämpötila lisäävät useissa lajeissa aktiivisuutta. Ovellisissa terraarioissa on oltava lukko ja päältä avoimet terraariot on varmistettava niin, ettei lemmikki pääse niistä pois omin luvin.

Yleisimmät Suomessa lemmikkinä pidettävät kuristajakäärmeet, viljakäärmeistä isompiin kuningasboiin, ovat hämärä- ja yöaktiivisia lajeja, joille ulkoilu on ennemmin stressin kuin ilon aihe. Lemmikkinä pidettävät liskot ovat vikkeliä, eivätkä sovellu minkäänlaisiin valjaisiin kytkettäviksi. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että Suomen sää – kesälläkään, ei vastaa useimpien lajien luonnonmukaisia olosuhteita. Esimerkiksi vaihtelevat lämpötilat ja pihamaan eläimelle vieraat bakteerikannat saattavat altistaa ikäville sairauksille.

Kilpikonnien ulkoilutus on lajista riippuen jopa suositeltavaa. Yleisimmät lemmikkinä pidettävät maakilpikonnalajit, kuten nelivarvaskilpikonna sekä kreikankilpikonna, hyötyvät auringon UV säteilystä, lämmöstä ja maan antimista. Kilpikonnienkin ulkoilulle kuitenkin on muutamia, tärkeitä ohjenuoria;

Älä vie kilpikonnaa ulos liian aikaisin, odota, että maa lämpeää. Vaikka ulkona olisikin jo yli 15 astetta, maa voi olla huomattavasti kylmempi tai pintaa syvempää jäässä.

Älä ikinä jätä kilpikonnaa vapaaksi pihamaalla ilman valvontaa. Kilpikonna osaa olla halutessaan yllättävän nopea ja kykenee maastoutumaan ympäristöönsä.

Paras ulkoilupaikka kilpikonnalle on erityisesti ulkoilua varten rakennettu aitaus. Aitaukseksi ei riitä pelkkä kanin ulkohäkin tapainen ratkaisu, jossa on vain seinät ja katto; myös aitauksen pohja on suuniteltava tarkoin. Aitauksen kattavan alueen alle on rakennettava kilpikonnan pakomatkan estävä pohja, joka voi olla esimerkiksi kiveä tai verkkoa.

Myös suokilpikonnien ulkoilutus näille rakennetuissa omissa piha-lammissa on mahdollista. Näidenkin ympärillä oleva maapohja on hyvä varmistaa ja lammen ylle asentaa verkkokatto.
Älä koskaan vapauta kilpikonnaa luonnonvesistöön.

Hyvää ja antoisaa kesää kaikille!
Suomen Herppiharrastajat ry

teksti: Johanna Uski